- Пчеларски инвентар- Пчелни пластмасови основи

Пчелни пластмасови основи с килийки 4.9 мм - към регресивен размер без преход / Дадан-Блат - 300 mm/

ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ПРОДУКТ, ЗАЩИТЕН В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

Пластмасови полуизградени основи, които се монтират върху стандартна дървена рамка. Без необходимост от овосъчаване.

За директен преход от размер на килийката 5.4 мм към размер 4.9 мм

Съвременният стандарт на големината на пчелната килийка.5.4 мм е резултат на експеримент от преди близо 100 години. Дотогава, а и по принцип в природата без наличието на човешка намеса големината на килийката е 4.9 мм. Попаднали при естествени условия пчелите умаляват килийките. В пчеларството в началото на 20 в. се налага стремеж за увеличаване размера на пчелата с идеята, че по-голямата би следвало да бъде  по-ефективна в добива на мед.

От 1995 год. започва обратна тенденция - отглеждането на пчели в малки килийки или връщане към биологичния първообраз на медоносната пчела, като се счита, че при тях не се налага третирането срещу вароатоза и като цяло малките пчели са по-устойчиви на заболявания. И още от привържениците на отглеждането на малки пчели: развиват се по-бързо през пролетта, по-ефективни са, тъй като имат по-малки хранителни потребности, а същевременно работят повече, поддържат по-лесно оптимална температурна среда в кошера, летят на по-далечни разстояния,  поемат по-малко пестициди, които се натрупват в мастната тъкан,  на рамката има  с 20-30% повече пило на рамката и съответно повече пчели. За да се запознаете с историята, изследванията и практиката ви препоръчваме: http://pcheli.bg/obratno-kam-po-malkite-pcheli/

 БЕЗ НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПРЕДВАРИТЕЛНО ОВОСЪЧАВАНЕ

Освен широко разпространените восъчни основи, пчеларите имат на разположение и една алтернатива – полуизградени основи, изработени от пластмаса, предназначени за многократна употреба. 

Материалът за производство на пластмасовите основи е сертифициран за хранителни цели. Чрез използването на пластмасови полуизградени основи се увеличава  медосбора  и се улеснява трудът на пчеларя. 

Какво представляват пластмасовите полуизградени основиПластмасовите полуизградени основи имат еднакви, правилно изградени килийки с височина 4 мм               (гарантира 99% -100% работническо пило). 

Монтаж на пластмасовите основи  Монтажът им е бърз и лесен – без пробиване, зателване и залепване. Закрепването към стандартните дървени рамки става чрез телбод, пирончета, кабъри и др., като един цял магазин се зарежда с основи десетократно по-бързо. За всяка рамка разполагате с по две полуизградени полуоснови. Полагате едната половина на полуизградената пластмасова основа, която ляга като в „гнездо” и трябва да бъде равноотдалечена от летвичките на рамката. Ако рамката има раздалечители, трябва основата да се ориентира правилно и да прилегне плътно. С такер-телбод, пирончета или кабърчета фиксирате пластмасовата основа към рамката на 3 – 4 места по всяка хоризонтална и вертикална страна. От другата страна на рамката полагате по същия начин другата половина на пластмасовата основа. Обърнете внимание за правилното и добро закрепване на пластмасовите основи към дървената рамка, защото ще бъдат използвани много години. Не е необходимо залепяне на двете части на основата. В корпуса се слагат рамки с пластмасови основи между готови изградени рамки с пити. При центрофугиране  пластмасовите полуизградени основи  придават стабилност на питите и от тях меда се извлича по-лесно и по-пълно с близо до 7%.Този вид основи са предназначени за многократна употреба.

 Обърнете внимание за правилното и добро закрепване на пластмасовите основи една към друга и към дървената рамка, защото ще бъдат използвани много години.

 Предимствата на пластмасови основи за многократна употреба в сравнение с восъчните са: 

1. Многократно се намаля труда за пчелното стопанство; 

2. Не се прегризват от пчелите при спиране притока на нектар;  

3. Не се провлачват и изкривяват при висока температура;

4. Не се прояждат от восъчния молец и мишки; 

5. Практически в тях не се отлагат антибиотици и вредни химически вещеста;

6. Изграждане на килийки  само с  работническо пило; 

7. След първия медосбор започвате да продавате и восък;

Материалът, от които са изработени пластмасовите полуизградени основи е сертифициран за ЕС и е за хранителни цели. 

Особености при използването на пластмасовите основи!

Внимание! В корпуса се слагат рамки с пластмасови основи между готови изградени рамки с пити. Препоръчва се напръскване със сладък сироп или прополисова тенктура, за по-бързо “качаване” на пчелите. 

* Видеото е на пчеларя Стефан Димитров

*Две от снимките са на пчеларя Дора Миланова от Велико Търново

 


Цена без ДДС: 1.40 лв.


количествоцена
над 250 бр.1.40 лв.
над 500 бр.1.35лв.


Назад